Lilla Torg

Lilla torg är är ett torg i Gamla staden, beläget strax intill Stortorget i Malmö. Här finns ett flertal restauranger och uteserveringar att besöka för att avnjuta god mat och dryck. För den historiskt och kulturellt intresserade finns det dessutom många äldre byggnader att titta närmare på.

Lite historia bakom Lilla torg

16320219-faxeska-husetByggnaderna runt om torgplatsen har anor ända från 1500-talet fram till 1800-talet och är ett bra exempel på Malmös blandning av gammalt möter nytt. Torget är idag en modern mötesplats och har ett livligt uteliv. Torget har dock gamla anor och år 1591 anlades torget, platsen vittnar om hur det såg ut i Malmö förr då platsen omringas av de gamla byggnaderna. Torget användes främst till lokal småhandel där torghandlarna hade egna bodar som de sålde antingen mejerier, bröd, fisk, kött och grönsaker från. Traditionen levde kvar länge tills man i början av 1900-talet beslutade att en saluhall skulle upprättas mitt på torget, som senare revs under 1960-talet.

En fika på Lilla torg

Just kaféer och restauranger finns det som sagt gott om runt Lilla torg, där det dag som natt sker aktiviteter. På sommaren är torget fullt med uteserveringar och dessutom är utekonserter vanliga i området. Just under högsommaren fylls torget av musik och liv. Detta är alltså en klar sevärdhet i mitten av Malmö för den som gillar mer fart och fläkt på sommaren.

När du är kring Lilla torg, missa inte att besöka den Hedmanska gården med anor från 1500-talet, det är ett vackert korsvirkeshus som dessutom är en av de äldsta byggnaderna i Malmö. Förutom den pärlan finns även Faxeska huset i rött tegel, från 1760-talet samt Ekströmska huset från 1720-talet.

Sök hotell