Öresundsbron är en hela 7,8 kilometer lång bron som sträcker sig över sundet mellan Danmark och Sverige och öppnade för trafik 1 juli år 2000. Den är både en högbron och tunnlar och består av både motorväg men även en dubbelspårig järnväg som gör resandet enkelt och bekvämt mellan länderna. Per dygn är det ungefär 20 000 fordon som passerar per dygn och det är vanligt att Malmöbor pendlar till jobbet i Köpenhamn och vice versa.
Detta är en mäktig förbindelse att både beskåda från exempelvis Västra Hamnen, men det är också en upplevelse att färdas över bron in i grannlandet Danmark, för att direkt komma till huvudstaden Köpenhamn med sin härliga atmosfär. Eftersom denna broförbindelse utgår Sveriges riksgräns så utför Tullverket kontroller på fordon vid svenska Lerna där man går i land. Här görs dessvärre också en hel del narkotikabeslag, eftersom det är en sån närhet till resten av Europa.
För att ta tåg över kan man åka med flera olika företag ägda av bland andra Skånetrafiken och SJ. Öresundstågen och snabbtåget X2000 kör över bron, det förstnämnda tåget går var tjugonde minut och många turister samt pendlande danskar och svenskar åker varje dag denna smidiga väg över sundet. Från Köpenhamns flygplats i Kastrup kan man åka direkt över till Sverige via bron, eftersom flygplatsen har en helt egen järnvägsstation nära det västra brohuvudet. Ett lite intressant fakta om tågförbindelsen med dess järnväg är att högertragfik tillämpas på hela Öresundsbanan, liksom i Danmark. Men detta i motsats till hur det annars går till i Sverige. Bytet mellan höger- och vänstertrafik sker först söder om Burlövs station med en tunnellösning. Svensk signalering används på bron fram till Pepparholm på Danmarks sida, där alltså dansk signalering i stället tar vid och fortsätter in mot Köpenhamns centralstation.