Museer i Malmö

Malmö museer är en kulturorganisation som innefattar flera av de museer som finns i Malmö och drivs idag av staten, från att tidigare ha varit privat. Några av Malmös allra mest populära och besökta museer är Malmöhus slott, Malmös Konstmuseum och Teknikens och Sjöfartens hus.

Malmöhus slott3232444792_9dc8c874c5

Malmöhus är ett slott med anor från medeltiden samt beläget i just Malmö. Det stod färdigställt redan under 1500-talet och räknas som Nordens äldsta renässansslott. Slottet kom till som en försvarsborg och blev framåt 1800-talet ett fängelse. År 1937 blev slottet sedermera att betrakta som ett museum efter att byggnaderna restaurerats på ett omfattande sätt samt att det tillkommit museibyggnader runt om på borggården.

 

Malmös konstmuseum

Malmö konstmuseum grundades redan 1841 som en del av just Malmö museum ligger alldeles intill vackra Malmöhus slott. På denna plats finns stora konstsamlingar på runt 40 000 verk och det ända från 1500-talet fram till i dag.

Konsten som ställs ut har oftast sitt ursprung i Norden men en del internationell konst finns även att beskåda, som de ryska verken från Baltiska utställningen i Malmö 1914, som sedan dess finns i museets bestående samling. De senaste två decennierna har konstmuseet aktivt valt att samla på just nordisk samtidskonst. Här finns nordisk modernism, stilhistoriska vandringar, mytomspunna verk från det ryska sekelskiftet samt en hel del tillfälliga utställningar ett tiotal gånger per år.

 

Teknikens och Sjöfartens hus

570987-deep-spaceTeknikens och Sjöfartens museum är ett interaktivt och lärorikt museum som passar för både stora och små. På detta museum hittar man utställningar om just teknik, sjöfart och motorer generellt, men även sådant som har med naturvetenskap och fysik att göra, samt samhällshistoria i övrigt. Den som vill kan prova på att bestiga ubåten U3 eller varför inte ta med barnen till det populära Båtlekrummet i huset?

På detta spännande museum kan man se hur levnadsstandarden förändrats under 1900-talet i Malmö, såväl hur inredningen i våra hem har följt med i denna utveckling. Dessutom finns något som kallas för Stjärnrummet. Här kan man själv navigera sig ut i rymden för att både se hur stjärnorna är placerade samt hur planeterna står i relation till varandra i vårt fantastiska solsystem.

Sök hotell