Västra Hamnen

Västra Hamnen är inte bara vad det låter som, en hamn, utan också ett industri-, bostads- och utbildningsområde. Hamnen började som just ett industriområde och när arbetet började på slutet av 1700-talet så var det en renodlad hamn. Idag är den så mycket mer och är uppdelad i flera olika områden. Den kända byggnaden Turning Torso, klar 2005, är den mest kända byggnaden vid Västra Hamnen och efter dess tillkomst har hela hamnen fått ett speciellt utseende som är modernt i sin stil. Hamnen delades sedan upp i flera områden och ett område är ett bostadsområde och ett annat ett industriområde. Dessutom ligger Malmömässan mitt i smeten och runt hamnen finns där en väl utvecklad handel också, allt finns helt enkelt i Västra hamnen. I utbildningsområde som även heter utbildningsholmen ligger Malmö Högskola och flera privata gymnasier.

Arkitektur vid hamnen

Sedan ombyggnaden år 2001 då en bomässa anhölls i området och en rad arkitekturprojekt startades har hamnen utvecklats. Hamnen utvecklades då också från en industri till ett etablerat stads- och bostadsområde. Bostadsområdet kallas också för ”Dockan” och är ett av de mest eftertraktade kontors- och bostadsområdena i hela Malmö. Husen karaktäriseras av den moderna känslan och särskiljer sig från resten av Malmö som har ett mer äldre utseende. Malmö har återigen lyckats kombinera gammalt och nytt på ett helt nytt sätt.

Att besöka Västra Hamnen15194413-dockan-malmo

Kommunikationerna till Västra Hamnen är väldigt bra för den som vill bo i centrala Malmö under sin vistelse, däremot finns det gott om boende i hamnen också. Väl på plats finns där ett flertal aktiviteter att göra. För den som föredrar att vandra i naturen så finns det gott om vandringsstråk att gå på och flera parker att besöka. Bland annat finns där populära Scaniaparken som har en tillhörande badplats. Den vackra utsikten mot Öresund är inte heller helt fel, och just en populär aktivitet är att ta ett dopp i havet och i Hamnen finns det gott om badställen längst kusten.

Sök hotell